Winnen met Solitaire

Solitaire is een geluksspel waarbij de deling van de kaarten bepaalt of je kunt winnen. Het berekenen van de winstkansen van Solitaire gaat niet zo eenvoudig als je misschien denkt. Om hierop een antwoord te vinden, hebben de twee informatici Charlie Blake en Ian Gent van de Universiteit van St. Andrews in Schotland een computerprogramma geschreven dat in verschillende spelvarianten met de beste strategie speelde. Het lukte dit computerprogramma om 82% van de spellen te winnen.

Wat is de beste strategie om Solitaire te winnen?

Dat een computerprogramma 82% van de spellen kan winnen, betekent nog niet dat iedereen dat kan. Een beroemde wiskundige Irving Kaplansky speelde ooit 2000 potjes maar won slechts 36,6% van zijn spellen. Er komt dus wel degelijk een strategie bij te kijken. We hebben de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet. Om te winnen moet je wel minimaal de spelregels weten.

#1 Open eerst een kaart van de talon

Voor je begint met kaarten te verplaatsen is het verstandig om als eerste een kaart van de talon te openen. Zo verhoog je het aantal mogelijke zetten, waardoor je een grotere kans hebt om een betere zet te vinden.

#2 Sorteer een aas direct

Dit is waarschijnlijk de meest vanzelfsprekende tip. Plaats een aas altijd direct op de sorteerstapel. Je hebt azen niet nodig om kaartreeksen te vormen.

#3 Speel de gesloten kaarten vrij

Als je kans hebt om een gesloten kaart te openen, neem die dan. Wanneer je de mogelijkheid hebt om een van meerdere gesloten kaarten vrij te spelen, kies dan voor de speelstapel met de meeste gesloten kaarten.

#4 Doe geen onnodige zetten

De beste zet die je kunt doen is een zet die je de mogelijkheid geeft om een gesloten kaart vrij te spelen. Wanneer je iedere mogelijke zet zomaar doet, verklein je de kans dat je later in het spel een betere zet kan doen. 

#5 Voeg niet zomaar speelreeksen samen

Het is misschien verleidelijk om een rode zes die op een lege kolom ligt, te verschuiven naar een zwarte zeven. Maar doe dit alleen als je die plek nodig hebt voor een koning. Door te wachten met het samenvoegen van deze kaartreeksen, vergroot je de kans op een betere zet. Misschien krijg je later een rode zes met een of meer gesloten kaarten eronder. Houd je opties dus open!

#6 Een rode of zwarte koning? 

Soms heb je de mogelijkheid om te kiezen om een rode of zwarte koning op een lege plek in het tableau te plaatsen. Bekijk de andere kaarten goed en bedenk wat de beste optie is. Ligt er bijvoorbeeld een rode boer op een gesloten kaart, dan kun je die met een rode koning en een zwarte koningin vrij spelen. 

#7 Houd alle opties in blik

Bedenk goed wat je opties zijn voor je een zet doet. Soms kun je een kaart beter laten liggen omdat er nog een betere optie aan zit te komen. Sommige mensen beginnen met het spelen van Patience door eerst alle kaarten uit de talon een keer te bekijken.